WMZ3 » veranderingen en verbeteringen
veranderingen en verbeteringen
Een zelfbouw voertuig als deze is nooit perfect en dus nooit "af". Hier houd ik de belangrijkste veranderingen en verbeteringen bij die ik doorvoer. De twee grootste nadelen die ik ervaar zijn de zijwindgevoeligheid en het geluid in het voertuig. De meeste veranderingen/verbeteringen zijn hierop gericht.
- Een langere overbrengingsverhouding. Door de gunstige stroomlijn is de topsnelheid zoveel hoger dan van de scooter waarvan de aandrijving is, dat de motor wel erg veel toeren maakte. Er was dus een langere overbrengingsverhouding wenselijk. Er is nu een ca. 10% langere overbrengingsverhouding gemonteerd van Malossi. Dit verlaagt het verbruik boven de ca. 90 km/h (daaronder houdt de variomaat het motortoerental op het zelfde niveau als voor de aanpassing) en ook beduidend minder herrie. Enerzijds door het lagere toerental bij hogere snelheden, anderzijds doordat de originele Honda overbrenging een fluitend geluid maakte. Dat doet de Malossi veel minder.
- De naald van de carburateur iets laten zakken en de hoofdsproeier iets verkleind. Dit heeft het verbruik weer iets verlaagd. Uit metingen met een lambda sonde in de uitlaat bleek dat het blok standaard nogal "rijk" staat afgesteld (secundaire lucht in de uitlaat voor de meting afgesloten). Dit was waarschijnlijk nodig voor de uitlaatgas emissienormen. Daar heb ik met dit zelfbouwvoertuig in de driewieler categorie echter niets meer mee temaken (geen eisen!). Nu zit het blok bij snelwegsnelhelden en stevig optrekken bij Lambda 1, bij deellast wat armer. Door de ongeregelde katalysator zal de HC en CO uitstoot nog steeds vrij laag blijven, maar de NOx uitstoot zal iets hoger worden.
- De Mc pherson voorpoten "op lucht" gezet. De voorvering had teveel statische invering. Daardoor klopte de ligging van het rolcentrum niet met het ontwerp. Ook had dat z.g.n. bumpsteer (bump-in) tot gevolg. Uit testen bleek dat iets "bump-out" de zijwindgevoeligheid verminderde. Ook sloeg de vering regelmatig door. Door nu ventielen op de voorpoten te maken en de druk tot ongeveer 2 bar op te pompen, werd de vork luchtondersteund. De vering slaat vrijwel nooit meer door, de zijwindgevoeligheid is verminderd (maar nog steeds verre van goed).
- Een gootje bij het linker uitneembare ruitje. Als er na regen veel waterdruppels op het voertuig lagen en ik de instap-klep open deed, liep er water via een kiertje van die ruit precies op de zitting. Nu loopt het in het gootje, en het gootje watert dat weer af naar buiten zodra de klep dicht is.
- Reaktiestangen voor de achterwielophanging. De getrokken achtervork is in silentblocks opgehangen. Ik dacht dat de zijwindgevoeligheid temaken kon hebben met de flexibiliteit van de silentblocks. Met reaktiestangen voorzien van stangkoppen heb ik de achterwielophanging zijdelings erg stijf gemaakt. Het hielp helemaal niets, en de motortrillingen en geluid kwamen nu ongefilterd het voertuig in. Het was net of ik in een drilboor reed. Deze verandering heb ik dus snel weer ongedaan gemaakt...
- Stoelbekleding van Ventisit aangebracht. Ventisit is bekend in de ligfietswereld. Het is een soort super-open schuim. Water valt er dwars doorheen. Als ik nu tijdens een flinke regenbui instap (het voertuig gaat immers aan de bovenkant open) heb ik geen nat achterste. Dat was wel het geval met de vorige sky zittingen. Ventisit-kussens kunnen dus ook voor speciale toepassingen op maat gemaakt worden. Zie www.ventisit.nl
- Meer geluidsabsorptiemateriaal en diverse rubbertjes om het geluid in het voertuig te verminderen. Blijft waarschijnlijk nog wel een tijd mee geëxperimenteerd worden...
Wat staat nog op het verlanglijstje om te doen:
- Kleinere naloop van de voorwielen. Daarmee wordt de stuurkracht in bochten en bij zijwind kleiner. Ik hoop dat daarmee ook de zijwindgevoeligheid verder afneemt.
- Krachtiger ventilator voor de binnenventilatie of anders een uitneembaar dakpaneel o.i.d. (dat laatste is erg slecht voor de stroomlijn...). Bij veel zon en lage snelheden wordt het erg warm in het voertuig. Bij hogere snelheden is de ventilatie bij warm weer wel voldoende.
- Aerodynamische verbeteringen bij de wielen. Volledig dichte wieldoppen voor en achter, de binnenzijde (remschijfzijde) van de voorwielen afdichten.
- Aerodynamische experimenten om te kijken of de zijwindgevoeligheid is te verminderen zonder de stroomlijn in rijrichting (al te veel) aan te tasten.
- Proberen het geluid in het voertuig te verminderen. Onder andere door de klep/koepel beter te ontkoppelen van het dragend gedeelte. Nu is de klep met stalen scharnieren verbonden met het dragend deel, wellicht scheelt het als die scharnieren in rubber worden gemonteerd.
Update 13-11-2012:
Ik rijd inmiddels een maand of twee met een kleinere naloop. De zijwindgevoeligheid is sterk verminderd, maar is nog steeds verre van goed. De stuurkracht die nodig is om het voertuig bij zijwind rechtuit te laten rijden is nu minimaal. Experimenten met een stuurdemper gaven geen goede resultaten. Ook een soort "middenstand" of "middenklikje" (zoals een Citroen DS dat heeft) bracht zeker geen verbetering, eerder verslechtering. De experimenten hebben me wel geleerd dat de koersafwijking door zijwind het gevolg is van de sliphoeken van de voorwielen (de voorwielen gaan wat in "krabbengang" over de weg door de zijdelingse krachten).
Een andere verandering is volledig gesloten wieldoppen op de voorvelgen.

Verder is een tweede gasveer geplaatst voor het openen van de koepel. Bij kouder weer bleek de enkele gasveer aan de lichte kant. De vangband aan de achterzijde van de koepel kon daarmee vervallen.
Update 20-4-2013:
Nog geen staartvin achter maar wel een boegspoiler. Dit was erg makkelijk experimenteren met wat plastic plaat en een hoop plakband. Er was een heel duidelijk gevolg: de wagen rijdt een stuk rustiger dan voorheen bij luchtwervelingen en zijwind. Het is nog lang niet goed genoeg, maar wel weer beter!

Een andere verandering is de montage van een klein zonnepaneeltje die rechtstreeks een computerfan aandrijft. De computerfan zit ver bovenin de koepel en zuigt daarmee de warme lucht uit het interieur weg. In de zon wordt het al snel een enorme broeikas in de auto. Het scheelt een hoop als dit permanent wordt afgezogen. Ook worden de materialen in het interieur minder heet wat goed iks voor het verminderen van thermische spanningen en tegen veroudering.

