foto's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bouw van de koepel. De voorruit is van gelaagd glas (BMW C1), zijruiten en dak van UV bestendig polycarbonaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De carrosserie is gemaakt van polystyreenschuim (een duur woord voor piepschuim...). D.m.v. een plank met schuurpapier korrel 40 of 60 erop geplakt laat het schuim zich mooi in vorm schuren. Daarna is het geheel voor zien van een laag glasvezelversterkte epoxy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Achteraanzicht van het voertuig in aanbouw. Hier zit er nog geen vezelversterkte epoxy over het schuim. De Fiat Panda geeft een referentiekader qua grootte van het voertuig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vooraanzicht...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En schuin van boven. Het breedste punt van het voertuig zit net achter de voorwielen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gehele koepel opent zijwaards om in te stappen. Op deze manier wordt ook de vulopening van de benzinetank vrijgegeven. De bovenste framebuis zit hoger dan de onderrijbeveiliging (hoogte achterbumper) van een vrachtwagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de zomer van 2011 heb ik een dag op een circuit(je) kunnen testen. Ook de ruitenwisser en voorruitontwaseming konden getest worden... Hier zat er al wel een laag vezelversterkte epoxy op de schuim carrosserie, maar het voertuig was verder niet afgewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De carrosseriedelen links en rechts van de motor (die achterin zit) zijn afneembaar voor onderhoudswerkzaamheden. Op bovenstaande foto is de verticale deelnaad net voor het achterwiel te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het ovalen gat onder de koplamp dient als luchtinlaat voor koude lucht in het interieur. De hoeveelheid koude lucht is d.m.v. een klep te regelen die bediend wordt door een modelbouw-servo. Ook zit in het ovalen gat de claxon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een kijkje vanaf de bestuurders stoel. Je stuurt met een "onderstuur" zoals dat ook bij ligfietsen wel gedaan wordt. Je zit dus met je benen over het stuur heen. De stuurbediening is erg direct, d.w.z. de verdraaiing van het stuur is vrijwel één op één de verdraaiing van de wielen (sturen). Ik vind dat fijn, ik ben dat gewend vanwege mijn zijspancombinaties, het is een lichte constructie en bij een eventuele aanrijding klap je niet gelijk met je hoofd op het stuur. Omdat je de ruimte hebt, is een airbag minder noodzakelijk. 

Ook zijn de pedalen te zien. Het is een automaat, dus er zit alleen een gas- en rempedaal in. Het vlak links van het rempedaal is een voetsteun voor de linker voet.

De bovenste framekoker transporteert ook warme lucht vanuit het motorcompartiment naar voren voor de voorruitontwaseming. De radiator van de motor zit namelijk achterin. Ik maak gebruik van de warme lucht van die radiator én koelfan. Dat bespaart een extra kachelradiator, ventilator en slangen gevuld met koelvloeistof die van achter naar voor lopen. Dat scheelt kilo's!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De voorremmen zijn hydraulisch, de achterrem is mechanisch. De achterrem wordt met een kabel bediend. De handrem werkt op de achterrem en gebruikt dezelfde kabel. Het voorste deel van de kabel (het deel wat naar het rempedaal gaat) hangt dan slap (te zien op de foto). De stuurschakelaars zijn van een BMW C1. Deze schakelaars hebben namelijk ook knoppen voor de ruitensproeier en de ruitenwisser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Jaspar Moulijn  www.moulijn.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Jaspar Moulijn  www.moulijn.com


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Jaspar moulijn  www.moulijn.com